- 24. august 2022
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set972
Vi arbejder med madmæssigt mangfoldighed.
I den forbindelse læser og hører vi om to personer, som lever som vegetarer. Her får eleverne lidt ansigt i at være vegetar.
De to vegetarer er som udgangspunkt ikke vilde med fastfood. Så kunne vi tage noget klassisk fastfood og give et vegetariske twist?
Det er denne burger et bud på.
Jeg tør godt påstå, at vegetarkost bliver mere og mere populært eller “mainstream”. Om det er af politiske-, bæredygtigheds- eller sundhedsmæssige årsager, skal jeg lade være usagt.
Men hvordan introducerer eller viser man vegetarkøkkenet fra sin bedste side i madkundskabsundervisning?
Det tænker jeg, at der er mange bud på (og vi har da også lavet en del vegetarisk mad i undervisningen, inden dette forløb).
Men jeg tænkerher, at burgeren er noget, som alle kan forholde sig til, ikke?
Så vi kaster os ud i at lave en vegetarisk burger.
Her følger mit take på en vegetarisk burger, som vi arbejder med i forbindelse med et forløb om madmæssig mangfoldighed.
Find burgerboller her: Burgerboller
4 personer
1 dåse kidneybønner
1 dåse kikærter
1 rødløg
1 rød peberfrugt
3 fed hvidløg
1 tsk paprika
1/2 tsk chilipulver
1 spiseskefuld engelsk sauce
1 dl vand
1 grøntsagsbouillonterning
85 gram havregryn
85 gram rasp
1 god håndfuld persille
1/2 tsk salt og peber
2 spsk mel
3-4 spsk rasp- eller solsikkeolie
- Hæld kidneybønnerne og kikærter i en sigte og skyl dem grundigt med koldt vand. Lad dem dryppe af i sigten.
- Kom kidneybønnerne og kikærterne i en blender, hvor de blendes groft. Kom efterfølgende i en skål.
- Rødløg, peberfrugt og hvidløg snittes fint. Kom derefter i skålen med blendede kidneybønner og kikærter.
- Kom paprika, engelsk sauce og vand i skålen og vend det godt sammen.
- Smuldr grøntsagsbouillonterningen i skålen. Rør rundt igen.
- Hak persillen fint.
- Tilsæt nu havregryn, rasp og finthakket persille, og krydr med salt og peber.
- Rør farsen godt sammen. Stil gerne på køl i ca. 30 minutter, så farsen kan trække og udvikle lidt smag.
- Form nu farsen til bøffer i en passende størrelse – en god håndfuld. Jeg fik lavet seks bøffer af denne portion.
- Varm en pande op ved til middelhøj varme og kom olie på panden, således hele bunden er godt dækket.
- Læg forsigtigt din bøffer på panden og steg dem ca. 3-4 minutter på hver side.
Hvad skal der i en vegetarburger?
Jamen det styr du eller din madkundskabslærer egentlig selv. Meeeen salat, løg, agurk, tomat, barbecue-sauce, syltede rødløg eller en god mayo kommer vi langt med, ikke?
Og 4 skiver bacon! Nåh nej…. Ikke denne gang;-)
Velbekomme.